Aktivitetsplan
Så er aktivitetsplanen klar.
I samarbejde med DGI og foreningerne i Ringkøbing Skjern kommune er vi glade for at kunne tilbyde en bred vifte af muligheder for at få sig rørt.
Følg nedenstående link til aktivitetsplanen og få dig tilmeldt allerede i dag.
https://mimer.dgi.dk/offentlig/A58DBC6B-002>
Opskrifter dag 7
Opskrift – Dampede blåmuslinger i hvidvin og fløde
Hovedret til 4 personer eller forret til 8 personer’’’
I
ngredienser:
2 kg. blåmuslinger
1 stor gulerod
2 skalotteløg
1 porre
4 kviste timian
2 fed hvidløg
50 gr. smør
3 dl tør hvidvin
2 dl. piskefløde
Blåmuslingerne renses for skæg under rindende vand. Åbne muslinger der ikke lukker sig ved et let slag på skallen, samt muslinger med knust skal kasseres.
Gulerod, skalotteløg og porre skæres i julienne. Timiankvistene plukkes og bladende herfra hakkes fint med hvidløget. En gammel gryde placeres over direkte varme på grillen, og heri smeltes smørret. Nu tilsættes urterne, timian og hvidløg og disse sauteres i et par minutter.
Nu tilsættes de rensede muslinger og hvidvinen hældes over. De dampes under tætsluttende låg ca. 5 min til muslingerne har åbnet sig og er tilberedte. Piskefløden tilsættes og koges igennem ca. 3 min. Suppen kan tilsmages med salt, men grundet muslingernes let saltede smag, er dette sjældent nødvendigt. Muslinger der ikke har åbnet sig kasseres.
Serveres rygende varme med godt groft brød til.
Piskefløden kan erstattes med kaffefløde.
Opskrifter dag 5
Ristet laks med revet parmesan og rå blomkål
Nøglehulsmærket opskrift til 4 personer
Du skal bruge
Rå blomkål
1 blomkål, ca. 480 g i små buketter
1 dl capers
1 citron, revet skal og saft
Peber
20 g parmesanost, revet
Fuldkornsris
35 g mandler, ristet 4 min og hakket
140 g fuldkornsris, koges uden salt efter anvisning på posen
2 lime, skal og saft
1 spsk. frisk mynte, groft plukket
1 spsk. frisk persille, groft plukket
1 tsk. chili, fint hakket
1 tsk. groft salt
Peber
Ristet laks
600 g laks i filet, delt i 4 lige store stykker
1 dl rugmel
1 tsk. koldpresset rapsolie/olivenolie
1 tsk. smør til stegning
½ tsk. groft salt
Peber
Sådan gør du
Revet parmesan og rå blomkål
Bland blomkål, capers og saft og revet skal af citronen. Smag til med peber. Til slut vendes reven parmesanost i.
Fuldkornsris med mandler
Kom de kogte ris i en skål. Tilsæt limesaft og -skal, mynte, persille, chili og mandler. Bland det nænsomt. Smag til med 1 tsk. groft salt og peber inden servering.
Ristet laks
Vend laksestykkerne i rugmel. Varm smør og koldpresset rapsolie/olivenolie op på en pande. Lad det blive varmt uden at brænde på. Steg fisken af på begge sider, ca. 2-3 minutter på hver side. Krydr med ½ tsk. groft salt og peber.
Opskrifter dag 6
Roastbeef med kold kartoffelsalat
Nøglehulsmærket opskrift til 4 personer
Du skal bruge
500 g okseinderlår gerne kødkvæg eller ungokse, snøret til roastbeef
1 tsk. groft salt
peber
1 spsk. olie
Kold kartoffelsalat
1 kg kartofler, kogte og kolde
2 dl fromage frais eller andet surmælksprodukt med maks. 0,7% fedt
3 spsk. mayonnaise, 80% fedt
1 lille finthakket hvidt salatløg
2 spsk. finthakket dild
1 tsk. dijonsennep
½ tsk. sukker
1 tsk. groft salt
peber
250 g radiser
Tilbehør
200 g fuldkornsrugbrød, 4 skiver
4 gulerødder
½ agurk
Sådan gør du
Krydr kødet med 1 tsk. salt og peber. Brun kødet på alle sider i olie på en pande. Læg herefter stegen i en bradepande eller ovnfast fad. Steg kødet i forvarmet ovn ved 160 grader ca. 30 min. Brug stegetermometer som skal vise 58-60 grader i kødets centrum alt efter, hvor rødt du ønsker det. Lad kødet hvile tildækket 15 min. Skær kødet i meget tynde skiver.
Skær kartoflerne i tern. Rør de øvrige ingredienser til kartoffelsalaten sammen til en dressing. Vend dressingen i kartoflerne. Skær radisserne i skiver og drys dem over.
Server kødet med kartoffelsalat, rugbrød, gulerods- og agurkestænger.
Obs. Hvis du først skal koge og afkøle kartoflerne, skal du beregne 2 timers ekstra tilberedningstid.
Tip
Dild kan udskiftes med purløg eller persille.
Opskrifter dag 4
Biksemad med rodfrugter
Nøglehulsmærket opskrift til 4 personer
Du skal bruge
Biksemad
250 g rødbeder i mindre tern (ca. 2 x 2 cm)
200 g gulerødder i grove stykker
200 g pastinakker i mindre stykker
500 g kogte, pillede kartofler i grove stykker
1 spsk. olivenolie
2 spsk. æbleeddike
1 tsk. groft salt
Friskkværnet peber
½ spsk. olivenolie
500 g okseinderlår eller rester, fx frikadeller, steg mv. skåret i mindre stykker
Karamelliserede chalotteløg
50 g sukker
10 g smør
16 chalotteløg i halve og kvarte (ca. 400 g)
1-2 spsk. æbleeddike
Spejlæg
½ spsk. olivenolie
4 æg
Pynt
Persille
Sådan gør du
Biksemad
Beklæd en bradepande med bagepapir og kom rodfrugterne heri. Tilsæt olie og æbleeddike. Vend rødderne godt sammen. Drys med 1 tsk. groft salt og peber og bag rodfrugterne midt i ovnen i 20-30 minutter ved 200° – eller til de er møre. Varm olien på en pande og svits kødet ved kraftig varme i 2-4 minutter. Tilsæt kartoflerne og varm igennem. Tag rodfrugterne ud af ovnen, læg kød og kartofler oven på rodfrugterne og dæk med alufolie. Skru ned for varmen i ovnen til 100° og steg biksemaden færdig.
Karamelliserede charlotteløg
Smelt sukkeret på en pande, først i ca. 2 minutter ved kraftig varme og dernæst i ca. 5 minutter ved jævn varme. Hold godt øje med, at det ikke brænder på. Tilsæt smør, vand og løg og lad dem karamellisere under omrøring i 5-8 minutter. Hæld dem i en skål og tør panden let af.
Spejlæg
Varm olien på panden og steg spejlæggene. Du kan vælge, om de skal steges på begge sider.
Anret biksemaden i et fad med løg og æg på toppen.