Vestjylland På Vægten

Opskrifter dag 4

Biksemad med rodfrugter

Nøglehulsmærket opskrift til 4 personer

Biksemad med rodfrugter

Du skal bruge

Biksemad

250 g rødbeder i mindre tern (ca. 2 x 2 cm)
200 g gulerødder i grove stykker
200 g pastinakker i mindre stykker
500 g kogte, pillede kartofler i grove stykker
1 spsk. olivenolie
2 spsk. æbleeddike
1 tsk. groft salt
Friskkværnet peber
½ spsk. olivenolie
500 g okseinderlår eller rester, fx frikadeller, steg mv. skåret i mindre stykker

Karamelliserede chalotteløg

50 g sukker
10 g smør
16 chalotteløg i halve og kvarte (ca. 400 g)
1-2 spsk. æbleeddike

Spejlæg

½ spsk. olivenolie
4 æg

Pynt

Persille

Sådan gør du

Biksemad

Beklæd en bradepande med bagepapir og kom rodfrugterne heri. Tilsæt olie og æbleeddike. Vend rødderne godt sammen. Drys med 1 tsk. groft salt og peber og bag rodfrugterne midt i ovnen i 20-30 minutter ved 200° – eller til de er møre. Varm olien på en pande og svits kødet ved kraftig varme i 2-4 minutter. Tilsæt kartoflerne og varm igennem. Tag rodfrugterne ud af ovnen, læg kød og kartofler oven på rodfrugterne og dæk med alufolie. Skru ned for varmen i ovnen til 100° og steg biksemaden færdig.

Karamelliserede charlotteløg

Smelt sukkeret på en pande, først i ca. 2 minutter ved kraftig varme og dernæst i ca. 5 minutter ved jævn varme. Hold godt øje med, at det ikke brænder på. Tilsæt smør, vand og løg og lad dem karamellisere under omrøring i 5-8 minutter. Hæld dem i en skål og tør panden let af.

Spejlæg

Varm olien på panden og steg spejlæggene. Du kan vælge, om de skal steges på begge sider.

Anret biksemaden i et fad med løg og æg på toppen.